De zebra behoort tot de paardachtigen en staat bekend om zijn vacht met zwart-witte strepen. Hij leeft in grote kuddes op savannes, graslanden en bossen in het midden en zuiden van Afrika.
Savannes en graslanden in Midden- en Zuid-Afrika
Gras
Wordt 20 jaar oud
tot 450 kilo
1 jong
12 maanden
Langs de wandelsafari, autosafari en bussafari
Grant zebra: Kwetsbaar
Grévy zebra: Bedreigd
Grant zebra: Nee
Grévy zebra: Ja
Momenteel bestaan er drie soorten zebra's:
De steppezebra is de meest voorkomende zebrasoort en kent verschillende ondersoorten:
Je herkent deze zebrasoort aan de brede zwarte en bruinachtige strepen die doorlopen op hun buik. Het is de enige zebrasoort met strepen op hun buik. Daarnaast heeft de steppezebra kleine, puntige oren. Het aantal steppezebra's neemt af, maar hij wordt nog niet met uitsterven bedreigd. Op de Rode Lijst van IUCN wordt de steppezebra als 'gevoelig' bestempeld.
De Grévy zebra is de grootste zebrasoort. Hij is te herkennen aan zijn dunnere strepen die niet doorlopen op de buik. Daarnaast heeft hij grote ronde oren. De Grévy zebra is een bedreigd diersoort en leeft alleen in Ethiopië en Kenia. De populatie van deze zebra is al enige tijd stabiel.
De bergzebra is zeer zeldzaam en komt alleen voor in Zuidwest-Afrika. In vergelijking met de andere zebrasoorten, heeft de bergzebra drie of vier grote horizontale strepen op zijn billen. Ook heeft deze zebra geen strepen op de buik. De bergzebra kent twee ondersoorten:
De Kaapse bergzebra is kleiner dan de Hartmanns bergzebra en heeft dikkere strepen. De bergzebra is een bedreigd diersoort.
In Beekse Bergen vind je de Grévy zebra en de grant zebra. Je spot ze tijdens een bus-, auto- of wandelsafari.
Veel mensen denken dat een zebra wit met zwart is vanwege de witte buik van de zebra. Echter is niets minder waar. Een zebra is zwart met wit! Hoe kan dat nu precies? Ranger Floor legt het je helemaal uit!
Een groep zebra's wordt ook wel kudde genoemd. Ze leven vaak samen met andere dieren, zoals gnoes en struisvogels. Een kudde zebra's bestaat vaak uit verschillende harems. De harems bestaan uit verschillende merries met hun veulens en een paar hengsten.
Zebra's van dezelfde soort paren met elkaar. Zodra een merrie wil paren, kan een hengst dat ruiken aan haar urine. Dit is maar van korte duur, waardoor het mannetje er snel bij moet zijn. Een merrie is tussen de 11 en 13 maanden drachtig, waarna ze bijna altijd één jong krijgen.
Een zebrajong, oftewel een veulentje, weegt bij de geboorte ongeveer 35 kilo en heeft bruine strepen. Binnen 10 minuten kan een veulen op zijn benen staan. Na een uur kan hij al lopen en rennen. In de natuur is dit erg handig, want een veulen is een ontzettend makkelijke prooi.
Zebra's zijn een belangrijke prooi voor leeuwen en hyena's. Als zebra's worden aangevallen, beschermen ze elkaar door in groepsverband te handelen. Door hun gestreepte huid raakt een roofdier in de war. Ook trapt een zebra in de richting van het roofdier. Dit betekent niet altijd dat ze de jacht overleven. Een andere bedreiging voor de zebra is de mens. Zo is er een groot verlies aan leefgebied door begrazing door vee, hebben zebra's hierdoor minder toegang tot drinkplaatsen, wordt er gejaagd op de zebra en worden ze ziek door vee dat niet is ingeënt tegen bijvoorbeeld Anthrax. Hierdoor wordt de Grévy Zebra bedreigd.
De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van bedreigde diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook de Grévy zebra is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.
Niet alleen zebra's, maar veel van de diersoorten die je in ons park ziet zijn bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.
Stichting Wildlife steunt Marwell Wildlife en helpt zo mee om de zebra's in de natuur te beschermen. Dit doen zij door middel van 12 scouts die educatie geven op scholen en onderzoek doen naar zebra’s. Daarnaast worden er Wildlife Kids Camps georganiseerd voor kinderen van 10 tot 14 jaar en worden er diverse workshops georganiseerd om natuurbescherming te promoten. Meer weten over Stichting Wildlife? Klik dan hier.
In het eerste oogopzicht lijken alle zebra's op elkaar. Echter zijn de strepen van de zebra's heel uniek. Maar waarom heeft een zebra strepen? De één zegt dat het dient als camouflage, terwijl een ander denkt dat het een verwarrende functie heeft voor vijanden van de zebra.
Waarom staan de manen van een zebra eigenlijk rechtop? Ranger Floor legt dit in uit in deze Ranger Request.
De zebra leeft voornamelijk op de savannes, graslanden en in de bossen van Afrika. Daar leven honderden zebra's bij elkaar in kuddes. Ze leven vaak samen met struisvogels en gnoes. Ze werken samen allemaal mee aan de veiligheid van de dieren.
Een zebra eet voornamelijk gras. Ze eten het hoge, droge gras wat op de savannes groeit. Dankzij zijn goede kiezen is het voedsel gemakkelijk fijn te malen. In het regenseizoen groeit er voldoende gras op de savannes, waardoor het gemakkelijk is om aan voedsel te komen. Als het langere tijd droog is, moeten zebra's grote afstanden afleggen voor gras. Een zebra drinkt maar één tot twee keer per dag, maar wanneer het nodig is kunnen ze twee dagen zonder water.
Het geluid van een zebra heet balken. Het is een geluid dat tussen het hinniken van een paard en het balken van een ezel zit.
Wil je zebra's van wel heel dichtbij bekijken? In het Safari Resort slaap je letterlijk tussen de zebra's!