De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'.
Savanne ten zuiden van Sahara
Vlees, vooral hoefdieren
Wordt 10 tot 15 jaar
man: 150 - 240 kilo
vrouw: 120 - 185 kilo
1 tot 6 jongen
3,5 maand
Langs de wandelsafari, autosafari en bussafari
Kwetsbaar
Nee
Tegenwoordig bestaan er nog twee ondersoorten van de leeuw: de Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica). De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten dus vlees, voornamelijk van hoefdieren, zoals:
Benieuwd wat leeuwen eten in het Safaripark? Ranger Robert neemt je in onderstaande video mee naar de leeuwen!
Het leefgebied van leeuwen bestaat uit open bossen, savannes en grasvlakten in Afrika. Ze leven voornamelijk in Centraal- en Oost-Afrika. Hier is hij het grootste roofdier. Dit geldt voor de Afrikaanse leeuw. In India komt de Aziatische of Perzische leeuw voor. In Safaripark Beekse Bergen leven Afrikaanse leeuwen.
Op zoek naar de leeuwen in Beekse Bergen? Daar zitten twee groepen leeuwen: een groep vooraan in het park en een groep in het midden van het park.
Wil je de leeuwen in het echt bewonderen?
Altijd al eens willen slapen in het bijzijn van leeuwen? In Safari Resort Beekse Bergen kan dat! Je slaapt dan in een luxe lodge aan de leeuwenvlakte.
Een groep leeuwen heet een 'troep'. Vaak bestaat een troep uit één mannetje en een aantal leeuwinnen, maar het komt ook vaak voor dat er meerdere mannetjes in een groep aanwezig zijn. Dit zijn dan vaak broers of familie van elkaar. De leeuwinnen blijven hun hele leven in dezelfde troep. Een leeuwenman mag, als hij op zijn sterkst is én als hij geluk heeft, een tijdje de ‘leider’ zijn van een troep. Maar als hij ouder wordt, staat er vaak een jonger mannetje klaar om de groep over te nemen.
Leeuwen zien er altijd heel lui uit. Ze rusten soms wel 20 uur op een dag. Toch is dat rusten heel belangrijk voor de leeuwen. Jagen kost heel veel energie. Door hun energie te sparen, wordt de kans groter dat de jacht lukt en ze een prooi vangen.
Leeuwen zijn echte vleeseters. De leeuwinnen zorgen in de groep voor het eten. De vrouwtjes werken goed samen tijdens het jagen. Vaak proberen ze stiekem om hun prooi heen te gaan staan zonder dat de prooi het merkt. Ondanks dat de mannetjes niet mee gaan met de jacht mogen zij als eerste eten. Daarna mogen de vrouwtjes eten en als laatste de jongen leeuwen. Een volwassen mannetje kan wel dertig kilo vlees eten in één maaltijd! Dan zit hij ook wel voor 3 dagen vol. Als er heel veel prooien worden gevangen, verstoppen, bewaken of begraven de leeuwen het vlees als voorraad voor dagen dat er weinig voedsel is.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Hierdoor heeft de leeuw zo goed als geen vijanden. De grootste vijand van de leeuw is de mens.
De status van de leeuw is kwetsbaar. Niet alleen de leeuw, maar veel van de soorten die je in ons park ziet hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.
Om de leeuwen in het wild te helpen, steunt Stichting Wildlife Namibian Lion Trust en Stichting Spots. Namibian Lion Trust is actief in Namibië en helpt boeren hun vee te beschermen tegen leeuwen. Zo wordt er minder vee gevangen door leeuwen en laten de boeren de leeuwen met rust. Stichting Spots wil door voorlichting voorkomen dat mensen onbedoeld bijdragen aan de leeuwenjacht. Meer weten over Stichting Wildlife? Klik dan hier.
Leeuwinnen kunnen het hele jaar door welpen krijgen. De draagtijd van een leeuwin is ongeveer 3,5 maand. Als de jongen geboren gaan worden, zoekt de leeuwin een rustig plekje op, weg van de groep. Meestal worden er één tot zes welpen geboren. De oogjes zijn bij de geboorte nog dicht. Na ongeveer elf dagen gaan die open en na vijftien dagen kunnen de welpen lopen. Als ze ongeveer acht weken oud zijn, gaat de moeder met haar jongen terug naar de groep. De jongen zijn ongeveer tot dat ze anderhalf jaar oud zijn afhankelijk van de hele troep.
Leeuwinnen in een troep zorgen ook voor elkaars jongen. De mannetjes binnen een troep bemoeien zich niet met de opvoeding, maar beschermen de groep wel tegen indringers van buitenaf.
De brul van een leeuw kun je tot wel zeven kilometer verderop horen! Zo kunnen leeuwen aan andere leeuwen laten weten dat het gebied, zijn territorium, al bezet is. Dit wordt dan gezien als waarschuwing. Als een leeuw brult, kan het ook zijn om contact met de leden van de troep te houden en zo de locatie van de andere troepleden te bepalen.
Kun je niet wachten om de leeuwen in het echt te zien en misschien wel zelfs te horen brullen? Bestel dan direct je tickets online met korting!