Een echte roofvogel

Alle informatie over de vale gier

Wetenschappelijke naam: Gyps fulvus (Accipitridae)

De vale gier: kaal en een enorme spanwijdte

De vale gier is een hele grote vogel en is zeker geen knappe verschijning. Zijn kop heeft weinig haar en heeft vaak een strenge blik. Toch heeft een kop en nek zonder veren veel voordelen. Eén daarvan is dat er geen etensresten in vast komen te zitten. Hier kan  de vale gier ziek van worden. Met een spanwijdte van soms wel 2,80 meter, is de vale gier een enorme schaduw in de lucht. En dat ze zo in de lucht kunnen blijven hangen is heel knap als je bedenkt dat een volwassen vale gier tussen de 6 en 11 kilo weegt. Daarmee is het één van de grootste (vliegende) vogels ter wereld.

Hoe ziet de vale gier er uit?

De vale gier is licht tot donkerbruin van kleur. Zijn kop en hals zijn wit, net als de kraag tussen de hals en de rest van zijn lichaam. De slagpennen (veren die worden gebruikt voor het vliegen) zijn donkerder en soms zelfs zwart. Jonge vale gieren zijn iets donkerder van kleur. Ze worden op latere leeftijd lichter van kleur. 

Gieren zien er vaak van dichtbij toch wat angstaanjagend uit. Dit komt door hun scherpe bek en lange nagels. Deze gebruiken ze om hun prooi in mooie hapklare stukjes te scheuren tijdens het eten. Toch zijn de bek en de poten van een vale gier niet zo enorm sterk als ze eruit zien.  

Het leefgebied van vale gieren, van Azië tot aan Nederland

Vale gieren komen voor over een groot gedeelte van de wereld. Helaas zijn ze in Nederland niet zo vaak meer te spotten. De gier heeft wel een groot verspreidingsgebied. Van Zuid-Europa tot Centraal Azië en delen van Afrika, de vale gier kun je her en der spotten bij steile kliffen en bergwanden. Ze hebben de voorkeur voor droge valleien bij bergen en steppes. Onregelmatig rots- of bergachtig gebied is voor hun een thuis. Op deze plekken kunnen ze het beste zweven op de warme luchtstromen. Daarnaast gebruiken ze de rotswanden om te rusten en te broeden.

Wil jij eens vale gieren in het echt spotten? Ze zijn te vinden in de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk, maar natuurlijk ook in Safaripark Beekse Bergen!

Ontmoet ze in het echt

Van ei tot baby vale gier

Vale gieren hebben een lange periode waarin ze eieren leggen. Van het begin van het jaar tot aan september kan je vale gieren vinden die een nestje opbouwen. Dat betekent ook dat als het eerste nest mislukt, er nog een kans is om een nestje maken, later in het jaar tot mei. De vale gier nestelt in groepen van minder dan twintig paartjes. Ze gebruiken hiervoor doorgaans kieren in steile rotswanden . In het nestje ligt over het algemeen maar één ei per nest. De verantwoordelijkheid van het uitbroeden van het ei ligt zowel bij het vrouwtje als het mannetje. Na ongeveer 45 dagen komt het ei uit met een kuiken. Het jong blijft een half jaar in het nest tot hij of zij de vleugels uitslaat en de wijde wereld ingaat. Mama en papa blijven na de geboorte van hun jong bij elkaar want vale gieren zijn monogaam; dat betekent dat zij hun hele leven samen blijven.

Wat eet een vale gier?

Vale gieren eten de kadavers van middelgrote tot grote dieren. Omdat vale gieren veel in de bergen zitten, bestaat hun menu vaak uit berggeiten en herten, maar ook landbouwdieren zijn niet veilig voor deze jager. Vale gieren vangen zelden hun eigen levende prooi. Maar als ze dit wel moeten doen omdat er geen karkassen zijn, zoeken ze zieke of gewonde dieren. Voor de meeste dieren is het eten van rottende dode dieren helemaal niet goed. Alleen heeft de vale gier daar een handig trucje voor. Ze hebben supersterk en zuur maagsap waar geen enkele bacterie in kan overleven.

Benieuwd naar wat de gieren in Safaripark Beekse Bergen te eten krijgen? Ranger Brent laat het je zien!

Samen jagen

Vale gieren jagen vaak samen in een groep. Zo helpen ze elkaar om voedsel te vinden. Wanneer één van de vogels naar beneden duikt, weet de ander dat er eventueel een hapje is om mee te pikken. Ze zweven kilometers door de lucht en zoeken met hun geweldige zicht naar eten. Tijdens het eten maken de vale gieren veel geluid. De dominantste van het stel maakt luide, sissende geluiden waar de anderen op reageren met gegrom.

Zien hoe de gieren gevoerd worden? Kom langs bij Safaripark Beekse Bergen!

Tickets

De duikvlucht van de vale gier

Met zijn enorme spanwijdte legt de vale gier honderden kilometers per dag af. Ze kunnen in de lucht tot wel 70 kilometer per uur vliegen. Ze lijken daarentegen vaak stil te hangen in de lucht. Dit elegante zweven van hen komt doordat zij slim gebruik maken van verwarmde luchtstromen. Ze slaan zo min mogelijk met hun vleugels zodat zij energie kunnen besparen.

Weetjes over de vale gier

  • Wist je dat de urine van een vale gier werkt als een schoonmaakmiddel? Vale gieren plassen langs hun eigen poten om ervoor te zorgen dat parasieten en beestjes, die ze hebben meegenomen uit een karkas, worden gedood.
  • Vale gieren hebben hele goede ogen. Wist je dat zij hun prooi op een afstand van wel 6,5 kilometer kunnen spotten?

Natuurbehoud

Gelukkig is de status van de hyena veilig. Maar helaas zijn veel van de diersoorten die je in ons park ziet bedreigd en hebben deze het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Leer ook onze andere bewoners kennen