De torenvalk hoort bij de vogelgroep valken en deze groep kent wel 66 soorten! Bekende valken binnen deze groep zijn onder andere de boomvalk, slechtvalk en natuurlijk de torenvalk. Valken zijn echte roofvogels.
Open gebieden in Europa, Azië en Afrika
Kleine zoogdieren zoals muizen. Soms ook amfibieën of reptielen
16 jaar
150 – 200 gram
3 tot 7 eieren
26 - 34 dagen
Langs de roofvogelsafari
Veilig
Nee
De torenvalk is één van de kleinste roofvogels. Ze hebben een spanwijdte van 65 cm tot maximaal 80 cm. Vrouwtjes zijn over het algemeen groter dan de mannetjes. Torenvalken hebben in vergelijking met hun lijf vrij lange vleugels en een lange staart. Het mannetje van de torenvalk is te herkennen aan zijn grijze kop en zijn lange staart. Het vrouwtje is te herkennen aan haar bruinere kleur. De staart van het vrouwtje heeft een wat meer bruingrijze kleur en is duidelijk minder fel dan de kleur van het mannetje.
De torenvalk kan zichtzelf gemakkelijk aanpassen, waardoor deze vogel op allerlei plekken voorkomt in Europa, Azië en Afrika. Het leefgebied varieert van duinen, bossen, akkers, boerenland en zelfs heel af en toe in de stad. De voorkeur voor gaat naar halfopen land, waar veel muizen zijn. Zoals bij dijken en bermen langs de weg.
In Nederland is de torenvalk ook te zien. Kom je een kijkje nemen bij ons?
Torenvalken zijn standvogels. Dat houdt in dat ze niet naar warmere gebieden trekken in de winter. Ze leven het hele jaar door in hetzelfde gebied en broeden daar ook. Torenvalken maken hun nest op richels, in gebouwen, in bomen of ze gebruiken een verlaten nest van een andere vogelsoort.
Een mannetje en een vrouwtje vormen voor meerder jaren (en soms hun hele leven) een vast koppeltje. Gedurende het broedseizoen zorgt het mannetje voor het eten terwijl het vrouwtje op de eieren zit. Er worden meestal drie tot zeven eieren gelegd. De broedtijd is tussen de 26 en 34 dagen.
Als de jongen uitkomen blijven ze ongeveer een maand lang in het nest. Ze worden dan door zowel de vader als de moeder gevoerd.
Een jagende torenvalk staat bekend om het ‘bidden’. Wanneer de torenvalk bidt, hangt hij stil in de lucht en kijkt hij naar beneden opzoek naar een prooi. Wanneer de roofvogel een prooi ziet, maakt hij met hoge snelheid een duikvlucht naar beneden. Vlak boven de grond spreidt de vogel zijn vleugels en zijn staart, waarna hij zijn prooi pakt met zijn scherpe klauwen.
Benieuwd naar alle roofvogels? Ranger Brent geeft je een uniek kijkje achter de schermen bij de roofvogelsafari!
Een torenvalk jaagt voornamelijk op kleine zoogdieren zoals (woel)muizen, maar ook kleinere vogelsoorten zoals jonge weidevogels. Als er geen muizen zijn in het leefgebied, jaagt de torenvalk ook op grotere insecten als sprinkhanen en kevers of bijvoorbeeld kikkers en slangen.
De torenvalk is een beschermde vogelsoort in Nederland. De populaties in Nederland zijn sterk afgenomen. Dit komt met name de door de toename van de landbouw, waardoor er steeds minder veldmuizen leven.
Gelukkig is de status van de torenvalk nog veilig. Maar helaas zijn veel van de diersoorten die je in ons park ziet bedreigd en hebben deze het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.