De grootste katsoort ter wereld

Alle informatie over de tijger

Wetenschappelijke naam: Panthera tigris altaica

Welke soorten tijgers zijn er?

De tijger behoort tot het geslacht Panthera uit de familie van de katachtigen, Felidae. Er bestaan verschillende ondersoorten van de tijger: 

  • Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris)
  • Amoertijger (Panthera tigris altaica)
  • Chinese tijger (Panthera tigris corbetti)
  • Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae)
  • Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis)
  • Maleise tijger (Panthera tigris jacksoni)

Helaas zijn er ook verschillende ondersoorten van de tijger al uitgestorven. Het gaat hier om de Balinese tijger, Javaanse tijger en Kaspische tijger. In Safaripark Beekse Bergen leeft de ondersoort de Amoertijger.

Witte tijgers

Velen denken dat de witte tijger ook een ondersoort is van de tijger. Dit is niet het geval. De witte tijger is ontstaan door een mutatie in de genen van de Bengaalse tijger. Mutatie in de genen? Dit betekent dat de witte kleur in hun vacht wordt veroorzaakt door een afwijking in hun DNA. Daardoor krijgen ze niet de oranje-achtige kleur die de tijger normaal heeft. De witte tijger is geen albino. Hij heeft namelijk zwarte strepen en blauwe ogen.

In Safaripark Beekse Bergen vind je de Amoertijgers, oftewel Siberische tijgers. Het tijgerverblijf ligt achteraan in het park, nabij het Kongorestaurant. Kom je ze ook een bezoek brengen?

TICKETS

Hoe ziet een tijger eruit?

De tijger staat natuurlijk bekend om zijn mooie vacht. Zijn oranje vacht met zwarte strepen valt niet te missen. Zijn grote kop, borst en buik zijn wit en ook heeft hij grote witte snorharen. De tijger behoort tot de carnivoren en dat betekent dat hij dierlijk materiaal eet, zoals vlees. Dit kan je goed zien aan zijn gebit. Die bestaat namelijk uit hoektanden, snijtanden en knipkiezen. Tijgers hebben de langste hoektanden van alle grote katachtigen. Ze zijn maar liefst tussen de 7,5 en tien centimeter lang!

Maar heeft een tijger onder zijn vacht ook strepen? Ranger Jannah zoekt het voor je uit in onderstaande video. 

Waar leven tijgers?

In de natuur leven tijgers alleen in Azië. In welk deel van Azië de tijgers voorkomen, verschilt per ondersoort. Zo leeft de Amoertijger op dit moment in het Amoergebied in Rusland. Veel mensen kennen de Amoertijger ook wel als de Siberische tijger. Doordat deze soort alleen nog in het Amoergebied leeft, heeft hij de naam Amoertijger gekregen.

Hoe zwaar is een tijger?

De Amoertijger is de grootste tijgersoort. Hierdoor is hij ook gelijk de zwaarste tijgersoort. Een tijgervrouwtje kan wel een gewicht tussen de 110 en 170 kilo hebben. Een mannetje weegt echter een stuk zwaarder. Een mannetje kan wel een gewicht tussen de 190 en 400 kilo hebben! Amoertijgers hebben een dikke vetlaag en een dichte vacht waardoor ze goed bestemd zijn tegen de strenge kou in hun leefgebied.

Wat voor geluid maakt een tijger?

Amoertijgers maken gebruik van geurmarkeringen, verschillende houdingen, maar ook verschillende soorten geluiden als communicatie. Zo maakt een tijger bijvoorbeeld een brullend geluid. Met een brul wil een tijger laten weten dat hij de baas is over dat gebied. Deze brul is wel kilometers ver te horen!

Voortplanting van tijgers

Amoertijgers kunnen het hele jaar door jongen krijgen. De Amoertijger leeft solitair. Het mannetje en vrouwtje komen alleen bij elkaar om te paren. Als een vrouwtje wil paren, laat ze sporen achter in haar territorium. Dit kunnen krabsporen op de bomen zijn of het achterlaten van haar urine.

Als het vrouwtje en het mannetje elkaar gevonden hebben, begint de paring. De draagtijd van een tijger is ongeveer 3,5 maand en er worden gemiddeld twee tot vier welpjes geboren.

Wat eten tijgers?

Tijgers zijn echte vleeseters! De Amoertijger is de grootste tijger- en kattensoort ter wereld en kan daardoor dieren doden die soms wel twee of drie keer zo zwaar zijn als zichzelf. Een tijger kan dan ook een prooi wegslepen waar wel vijf mensen voor nodig zijn! Hij kan wel veertig kilo vlees in een keer naar binnen werken. Ze jagen vooral ’s nachts. Hij besluipt zijn prooi en als hij dichtbij genoeg is, bespringt hij zijn prooi en bijt hij de prooi in zijn nek. Zo probeert hij zijn prooi te verstikken. Nadat zijn prooi dood is, sleept de tijger hem mee naar een schuilplaats. Als de tijger restjes overhoudt, verstopt hij deze en komt later terug om het op te eten. Zo kan hij meerdere dagen van het vlees eten. Slim hè?

Helaas slagen maar één van de tien tot twintig jachtpogingen. In Safaripark Beekse Bergen hebben de tijgers daar geen last van! Hier hoeven de tijgers natuurlijk niet te jagen. Ranger Robert neemt je mee naar de tijgers om erachter te komen wat tijgers nou precies eten in een dierenpark.

Wordt de tijger bedreigd?

Helaas worden alle tijgers bedreigd. Naar schatting is de populatie van de Amoertijger tussen de 2.000 en 3.000 volwassen tijgers en dit aantal gaat nog steeds achteruit. De grootste bedreigingen zijn de jacht op de tijgers en het verdwijnen van het leefgebied. Veel delen van de tijger worden gebruikt als medicijn. De traditionele Aziatische geneeskunst denkt dat in de tijgeronderdelen een geneeskrachtige werking zit. Uit onderzoek is gebleken dat dit helemaal niet het geval is. De verdwijning van het leefgebied wordt veroorzaakt door illegale houtkap, het omzetten van bos naar landbouwgrond, wegenbouw en bosbranden. In de laatste 100 jaar is maar liefst 93% van het leefgebied van de tijger verdwenen!

De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van bedreigde diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook de amoertijger is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.

Natuurbehoud

Niet alleen tijgers, maar veel van de diersoorten die je in ons park ziet zijn bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Stichting Wildlife

Stichting Wildlife steunt Wildlife Conservation Society (WCS). In 2008 heeft WCS een programma opgezet om stroperij in officieel beschermde gebieden tegen te gaan. Naast het opsporen van stropers praat WCS ook met één van de grootste houtkap bedrijven om zo hun wegen te sluiten. Door deze wegen dwars door het leefgebied van de Amoertijgers wordt het voor stropers gemakkelijker om de gebieden binnen te komen. Inmiddels zijn er negen van deze houtkap-wegen gesloten. Meer weten over Stichting Wildlife? Klik dan hier.

Tijgerwelpjes

Als de welpjes worden geboren, zijn ze volledig blind. De eerste weken blijft de moeder dichtbij haar welpen. Na zes tot veertien dagen gaan de ogen open. Als de welpen ongeveer twee maanden oud zijn, volgen ze hun moeder en beginnen ze al met het eten van vast voedsel. Met een leeftijd van ongeveer vijf tot zes maanden beginnen de welpen met jagen. De welpen moeten nog veel leren van hun moeder zoals het besluipen, bespringen en doden van hun prooi. Zo blijven de welpen dan ook wel achttien maanden tot drie jaar bij hun moeder!

Echte zwemmers!

Tijgers zijn niet vies van een beetje water. In tegenstelling tot andere katachtigen zijn tijgers juist vaak in het water te vinden! Het zijn hele goede zwemmers. Ze kunnen met gemak een rivier oversteken met een breedte tot wel acht kilometer. Dat noem je nou nog eens echte zwemmers! Ook kunnen tijgers goed klimmen met hun sterke poten en scherpe klauwen.

Alleen voor de echte carrièretijgers!

Altijd al willen werken in een dierentuin? Beekse Bergen is meer dan alleen een dierentuin het is namelijk écht een unieke werkomgeving. Binnen de Beekse Bergen hebben wij veel verschillende functies en mogelijkheden. Of je nu graag fulltime, parttime of als bijbaan aan de slag wil, bij ons dierenpark of bij een van onze Lake Resort kunnen we je hulp goed gebruiken en voegen we je graag toe aan onze teams! Dus zoek jij nog een leuke baan in een unieke werkomgeving in bijvoorbeeld de horeca, gastenservice of lijkt het je leuk om op een van onze andere afdelingen te werken? Bekijk dan nu de openstaande vacatures of laat je gegevens achter door middel van een open sollicitatie en één ding is zeker, samen bezorgen wij onze gasten de allerleukste tijd!

Ontdek alle vacatures

Leer ook onze andere bewoners kennen