Het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii) is een wilde ondersoort van paarden en is een neef van de zebra's. Hij is vernoemd naar Nikolai Przewalski. Hij was de eerste die dit paard beschreef in 1878.
Steppes in Mongolië en China
Gras en kruiden
20 jaar
200 tot 340 kg
1 jong
11 tot 12 maanden
Langs de wandelsafari, bussafari, autosafari en bootsafari
Bedreigd
Ja
Het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii) is een zoogdier en bestond al in de oertijd (zo’n 10.000 jaar geleden). Hiermee wordt het Przewalskipaard gezien als een soort oerpaard en voorouder van de huidige bekende paardenrassen.
Nu lijkt het alsof het Przewalskipaard al heel lang bestaat maar de voorouder ontstond zo’n vijftig miljoen jaar geleden! Dat was de Eohippus. Deze werd ook wel het ‘dageraads-paard’ genoemd en leefde in het bos. Hij was nauwelijks groter dan een hond en had zelfs vier tenen per poot! De paardensoorten die uit de Eohippus voortkwamen, gingen op de open vlaktes leven. Zo veranderde de lichaamsbouw van het dier. De paardensoorten werden steeds groter en kregen minder tenen. Uiteindelijk hielden ze maar één teen over en die staat ook wel beter bekend als de hoef van onze huidige bekende paardenrassen!
Het Przewalskipaard is ontdekt op een steppe in Mongolië. Op dat moment waren er nog maar een paar kuddes van deze dieren in de natuur. Het leefgebied van de Przewalskipaarden werd steeds kleiner en er werd op de dieren gejaagd voor het vlees. Dit zorgde ervoor dat het Przewalskipaard was uitgestorven in de natuur in 1968. Gelukkig leefden er nog een aantal van deze paarden in dierentuinen. Deze parken hebben de dieren bij elkaar gebracht en zo de soort behouden. Dit lukte zo goed dat er genoeg Przewalskipaarden waren en ze weer in de natuur uitgezet konden worden in Mongolië en China. De status van het przewalskipaard is dan ook verandert naar ‘bedreigd’. Nu leven er naar schatting 178 volwassen paarden in de natuur.
De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van bedreigde diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Zo zijn de przewalskipaarden geherintroduceerd in de natuur. Onlangs werd ook een merrie uit Beekse Bergen geselecteerd. In het filmpje hieronder vertellen we je er meer over. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.
Niet alleen przewalskipaarden, maar veel van de diersoorten die je in ons park ziet zijn bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.
Het Przewalskipaard leeft op open steppen en halfwoestijnen in westelijk Mongolië en noordwest China. Tijdens de ijstijd kwamen de paarden waarschijnlijk zelfs in heel Europa voor! Dit is terug te zien aan de vele grottekeningen die kenmerken hadden van de przewalskipaarden die zijn gevonden in o.a. Frankrijk en Spanje. Na het uitsterven van de soort in de natuur zijn de dieren opnieuw uitgezet in Mongolië.
Ook in de winter leeft het Przewalskipaard op de grote steeds kaler wordende grasvlakten. Ze zijn goed aangepast aan het leven in deze extreme gebieden. Zo hebben de dieren een goed uithoudingsvermogen en kunnen ze hun hartslag en lichaamstemperatuur regelen. De przewalskipaarden leven in gebieden waar het heel koud kan worden, maar ook heel erg heet.
De Russische generaal Nikolai Przewalski ontdekte het dier voor het eerst in 1878 en vernoemde het naar zijn achternaam. Przewalski is een moeilijk woord en wordt hierdoor ook vaak gebruikt bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Niet alleen het woord zelf is moeilijk, maar ook de uitspraak van het woord. Je spreekt het uit als ‘prezjwalskipaard’.
Toen het Przewalskipaard bijna helemaal was uitgestorven zijn er een aantal dieren naar Nederland gehaald. Deze dieren zijn uitgezet in Natuurpark Lelystad. De dieren hebben zich voortgeplant, zijn verwilderd en vormen verschillende kuddes. Uiteindelijk zijn veel van deze dieren teruggebracht naar hun oorspronkelijke leefgebied in Mongolië. Inmiddels worden de Przewalskipaarden niet meer gefokt in het natuurgebied in Flevoland en wordt de kudde hier steeds kleiner.
Het Przewalskipaard heeft een korte hals, groot hoofd, korte poten en een forsgebouwd lijf. Ze hebben zwarte, rechtopstaande manen en een roodbruine tot crèmekleurige vacht met een zwarte streep over hun rug. Deze streep wordt ook wel een ‘aalstreep’ genoemd. De onderbenen zijn zwart van kleur en ze hebben een witte snuit. In tegenstelling tot onze huidige paardensoorten heeft het Przewalskipaard ook geen haarlok over het voorhoofd. Een ander kenmerk waaraan je kan zien dat het Przewalskipaard een wilde soort is, zijn de korte stukjes haar aan de bovenkant van de staart. Het gewicht van het dier varieert tussen de 200 en 350 kilo en ze kunnen tussen de 120 en 145 centimeter hoog worden. Ze worden ongeveer tussen de 25 en dertig jaar oud.
Het Przewalskipaard is een echte grazer. Op de steppen waar ze vroeger leefden, groeiden harde en droge grassen. De kiezen van het dier zijn goed aangepast aan het eten van dit gras. De kiezen hebben scherpe richels en zijn erg hoog. Zo slijten de kiezen minder snel. In de harde grassen zitten weinig voedingsstoffen waardoor de Przewalskipaarden veel eten om toch genoeg energie te verzamelen. De Przewalskipaarden besteden dan ook meer dan de helft van hun dag aan eten.
De kuddes waarin Przewalskipaarden leven worden harems genoemd. Een harem bestaat uit een dominant mannetje, drie tot zes vrouwtjes en de jongen. Het jong van het Przewalskipaard wordt een veulen genoemd. Na een draagtijd van ongeveer elf tot twaalf maanden wordt er één veulen geboren. Het veulen kan al vrij snel na de geboorte zijn moeder volgen en blijft tot hij ongeveer een jaar oud is bij zijn moeder drinken. De mannelijke veulens worden als ze volwassen zijn uit de harem gejaagd en zo vormen zij een vrijgezellengroep. Na een paar jaar wordt de harem overgenomen door een jonger, sterker mannetje.
Kom naar het Safaripark en ontdek ze van heel dichtbij!