Het hoogste dier ter wereld

Alle informatie over de giraffe

Wetenschappelijke naam: Giraffa camelopardalis camelopardalis

Soorten giraffen

Er zijn veel verschillende theorieën als het gaat over de hoeveelheid soorten giraffen. Sommige onderzoekers zeggen dat er één soort giraffe die wordt verdeeld in zes ondersoorten. Andere onderzoekers zeggen dat er vier soorten giraffen zijn waarbij twee soorten giraffen worden onderverdeeld in ondersoorten. In het Safaripark houden we, net zoals de Giraffe Conservation Foundation, vast aan de tweede theorie. We onderscheiden vier soorten giraffen die weer verschillende ondersoorten hebben:

  • Giraffa tippelskirchi (Masaigiraffe)
  • Giraffa giraffa (Zuidelijke giraffe)
    • Giraffa giraffa giraffa (Kaapse giraffe)
    •  Giraffe giraffa angolensis (Angolagiraffe)
  • Giraffa camelopardalis (Noordelijke giraffe)
    • Giraffa camelopardalis antiquorum (Kordofangiraffe)
    • Giraffa camelopardalis camelopardalis (Nubische giraffe)
    • Giraffa camelopardalis peralta (Tsjaadgiraffe)
  • Giraffa reticulata (Netgiraffe/Somalische giraffe)

In de Beekse Bergen vind je drie (onder)soorten giraffen. In het Safaripark vind je Nubische giraffen en in het Safari Resort vind je op de Serengeti savanne Nubische giraffen en op de Masai Mara savanne Nubische giraffen, Kordofangiraffen en Netgiraffen.

Bekijk de pLATTEGROND

De okapi (Okapia johnstoni)

De okapi, ook wel bosgiraffe genoemd, is de enige nog levende verwant van de giraffe. Ze behoren allebei tot de familie Giraffidae. De okapi lijkt een beetje op de giraffe: ze hebben een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. De okapi is echter kleiner dan de giraffe en heeft een veel kortere nek. Ook lijkt het net of hij gekruist is met een zebra vanwege de zwart witte strepen op zijn kont. Dit is niet waar! De okapi is dus verwant aan de giraffe en niet aan de zebra.

Hoe ziet een giraffe eruit?

De giraffe is een evenhoevig zoogdier die je vooral herkent aan zijn lange nek en het vlekkenpatroon. De nek van een giraffe bereikt al snel een hoogte van twee meter, waardoor zijn hele lichaam een hoogte kan bereiken tussen de vier en zes meter! Hierdoor is de giraffe het hoogste dier ter wereld. 

De tong van een giraffe

Niet alleen de nek van een giraffe is lang, ook zijn tong is erg lang. De tong van een giraffe is tussen de 30 en 45 centimeter lang! Dit is voor hem erg handig, want daardoor kunnen ze gemakkelijk bladeren plukken van bomen. Kijk maar eens naar de tong van een giraffe tijdens de auto- of bussafari in het Safaripark. Zijn tong is erg ruw, waardoor hij geen last heeft van de scherpe doorns van de acaciaboom. Ook heeft de tong een donkerdere kleur dan onze tong. Hij is een beetje blauw / paars! Dit is heel voordelig, want zo kan de tong niet verbranden. Een giraffe staat namelijk een groot deel van de dag in de zon bladeren te plukken met zijn tong. Een roze tong zoals onze zou dan door de zon verbranden. Door dit donkere pigment in de tong verbrandt de giraffe zijn tong niet!

De nek van een giraffe

Veel zoogdieren, waaronder wij mensen, hebben zeven nekwervels. Als je kijkt naar de lange nek van een giraffe zou je verwachten dat deze er veel meer zou hebben. Toch heeft een giraffe ook zeven nekwervels! Het verschil is dat de nekwervels van een giraffe een stuk groter zijn dan die van andere zoogdieren. De nek van een giraffe is ongeveer twee meter lang! 

De huid van een giraffe

Kenmerkend aan de giraffe is zijn vlekkenpatroon. Elke giraffe heeft zijn eigen vlekkenpatroon, net zoals de vingerafdruk van een mens. Dit vlekkenpatroon dient als camouflage. De vlekkenpatronen van giraffen verschillen per ondersoort.

De kop van een giraffe

Bovenop zijn kop heeft een giraffe hoorntjes. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben deze hoorns. Je kunt hieraan ook vaak het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zien. De hoorns van vrouwtjes en jongen zijn dunner en hebben vaak donkere plukjes haar. Bij mannetjes is de hoorn vaak dikker en kaal. Dit komt doordat ze de hoorns gebruiken om te vechten. Hierdoor slijten de haren op de hoorns af. Als je goed kijkt, heeft de giraffe ook nog vijf extra ‘bobbels’ op hun kop. Dit zijn uitgroeiingen van de schedel.

De poten van een giraffe

De giraffe heeft ook lange poten. De voorpoten zijn iets langer dan de achterpoten. De giraffe is een telganger. Dit betekent dat de linkerpoten tegelijktertijd bewegen en daarna de rechterpoten. Giraffen kunnen niet goed zwemmen. Door zijn lange poten kan hij geen goede zwembewegingen maken. Een giraffe kan wel heel erg hard trappen. Met een flinke trap kan een giraffe gemakkelijk de schedel van een leeuw verbrijzelen. Ook kan een giraffe, net als wij, zijwaarts trappen! Veel hoefdieren kunnen dit niet.

De staart van een giraffe

De staart van een giraffe is ongeveer één meter lang. Aan het eind van de straat zit een zwart kwastje. De staart wordt door giraffen gebruikt als vliegenmepper. Helaas wordt er veel gejaagd op giraffen onder anderen voor hun staart. Van de haren van hun staart worden armbanden gemaakt. 

Kom de giraffes eens van dichtbij bekijken in het Safaripark!

Tickets

Wat eet een giraffe?

Een giraffe eet voornamelijk acaciabladeren. Deze groeien aan een acaciaboom. Als deze niet in zijn bereik zijn, eet een giraf ook andere bladeren, knoppen en vruchten van struiken en bomen. Een volwassen giraffe eet zo'n 60 tot 65 kilo per dag! Dankzij zijn hoogte kan een giraffe gemakkelijk bij de hoogste bladeren aan de boom.

Hoe drinkt een giraffe?

Een giraffe kan lang zonder water. In de bladeren die hij eet zit veel vocht, waardoor een giraffe niet vaak hoeft te drinken. Dit is erg handig, want als een giraffe drinkt, is hij erg kwetsbaar. Een giraffe drinkt met zijn voorpoten gespreid, zodat zijn nek tussen zijn benen naar beneden kan. Hierdoor kan hij niet snel omhoog komen voor eventueel gevaar en is de kans groot dat een roofdier hem in zijn nek aanvalt. 

Giraffekalfjes

Een jonge giraffe heet een kalf. Na een draagtijd van veertien tot vijftien maanden wordt een giraffekalf geboren. Een jong wordt geboren terwijl de moeder rechtop staat of soms loopt. Zodra het jong geboren is, valt het wel twee meter naar beneden! Een pasgeboren giraffekalf is bijna twee meter hoog en weegt ongeveer vijftig kilo. Hij kan binnen een kwartier staan en zelfs wegrennen. Dit is in de natuur van groot belang, anders is de kans erg groot dat het jong wordt opgegeten door roofdieren. Een giraffekalf wordt niet geboren met zijn hoorns rechtop, maar deze liggen nog plat op de schedel. Na een week staan ze rechtop.

Bedreigingen van giraffen

In de natuur worden giraffen bedreigd. De gebieden waar zij leven worden steeds kleiner doordat mensen meer ruimte nodig hebben voor steden en landbouw. Er wordt ook op giraffen gejaagd voor het vlees, maar ook voor de staart.

De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van bedreigde diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook de giraffe is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.

Natuurbehoud

Niet alleen giraffen, maar veel van de diersoorten die je in ons park ziet zijn bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Stichting Wildlife

Stichting Wildlife helpt samen met Giraffe Conservation Foundation en Sahara Conservation Fund de giraffen in het wild. Zij beschermen giraffen, doen onderzoek en geven informatie over giraffen aan de lokale bevolking. Meer weten over Stichting Wildlife? Klik dan hier.

Hoe slaapt een giraffe?

Slapen is voor een giraffe best gevaarlijk. Als een giraffe namelijk gaat slapen, ligt hij op de grond met gebogen poten en zijn kop op zijn rug. Een giraffe kan op deze manier niet snel opstaan, waardoor hij erg vatbaar is voor roofdieren.

Giraffen houden daarentegen wel erg van dutjes doen. Dit doen ze staand en steeds maar heel eventjes. Door een aantal keer per dag een dutje te doen, krijgen ze zo voldoende slaap!

Wil je precies weten hoe giraffen slapen en hoe dit precies werkt? Ranger Floor vertelt je hier meer over in onderstaand Ranger Request.

giraffe-slapen-liggend-afrika-beekse-bergen.jpg

Wat voor geluid maakt een giraffe?

Er is lang gedacht dat een giraffe geen geluid kon maken. Zijn luchtpijp is immers vier meter lang, waardoor het te lang zou zijn om een krachtig geluid te produceren. Na veel onderzoek blijkt dat giraffen wel een geluid maken, maar dat deze erg laag is. Hierdoor kan hij met het menselijk oor niet altijd worden waargenomen. Het geluid klinkt als een soort gezoem. Als het jong in gevaar is, maakt het een hard, blatend geluid.

Het geluid van een giraffe is erg moeilijk te horen. Toch ging Ranger Jannah op zoek naar het antwoord op de vraag 'Wat voor geluid maakt een giraffe?'. Luister hieronder zelf naar het geluid van een giraffe.

Giraffen in een groep

Giraffen zijn tegenover elkaar erg afstandelijk en onderhouden geen langdurige band. Ze vormen wel groepen, maar deze zijn niet hecht en de giraffen kunnen de kudde verlaten wanneer ze willen. Zo’n groep bestaat uit ongeveer twintig dieren. Alleen tijdens het eten of als er een roofdier in de buurt is, komen ze dichter bij elkaar.

Waar leven giraffen?

Giraffen leven in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze leven op savannes, graslanden en open bosgebieden. Ze komen ook veel voor in Afrikaanse wildparken.

Wist je dat...

Je in Safari Resort Beekse Bergen heel dichtbij de giraffen kunt overnachten?

Ontdek het Safari Resort

Leer ook onze andere bewoners kennen