De blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) is een geit antiloop en heeft zijn naam te danken aan de witte bles op zijn kop. Het aantal blesbokken in het wild neemt toe omdat er minder gejaagd wordt en hun leefgebied beschermd wordt.
Graslanden in zuidelijk Afrika
Gras en kruiden
Tot 17 jaar oud
Tussen 55 en 80 kilo
1 jong
8 maanden
Langs de wandelsafari
Veilig
Ja
De blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) behoort tot de grote familie van de holhoornigen (Bovidae). Deze grote familie bestaat uit acht onderfamilies waaronder de familie van de koeantilopen (Alcelaphinae). Onder deze familie valt de blesbok. De familie van de koeantilopen is weer onder te verdelen in vier geslachten met verschillende soorten:
Onderfamilie: Alcelaphinae
De blesbok (Damaliscus pygargus) heeft twee ondersoorten, namelijk de blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) en de bontebok (Damaliscus pygargus pygargus). In Safaripark Beekse Bergen is de blesbok te vinden.
De blesbok is te herkennen aan de grote, witte vlek op de voorkant van zijn kop. Dit noemen ze ook wel een bles. Bij de jongen is deze vlek nog zwart van kleur. Ze hebben een roodbruine vacht met een witte buik, witte onderpoten en witte billen. De mannetjes zijn donker van kleur en groter dan de vrouwtjes. Zowel de vrouwtjes als de mannetjes hebben twee geringde hoorns op hun kop. Deze hoorns worden ongeveer 35 tot veertig centimeter lang.
De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en wegen tussen de 65 en tachtig kilo. De vrouwtjes wegen tussen de 55 en zeventig kilo.
De blesbok komt voor in open graslanden in het zuiden van Afrika. Er zijn twee ondersoorten van de blesbok bekend, genaamd bonte bok en blesbok. De bontebok komt voornamelijk voor in de kustgebieden van Zuid-Afrika en de blesbok komt voornamelijk voor in oostelijk en centraal Zuid-Afrika.
Blesbokken zijn kuddedieren. De vrouwtjes met hun jongen vormen groepen van ongeveer 25 dieren en de mannetjes leven in groepen van wel dertig dieren bij elkaar. Uit deze groepen met mannetjes ontstaan dominante mannetjes die een eigen territorium bezitten. Vaak is er in dit territorium van ongeveer 300 m2 een kudde met vrouwtjes te vinden. Het komt in de winter wel eens voor dat er groepen van wel 650 dieren worden gevormd! Vroeger trokken de blesbokken veel door verschillende gebieden. Tegenwoordig trekken ze nog maar door een gebied van ongeveer honderd km2.
Het dominante mannetje probeert met alle vrouwtjes in de kudde te paren. De draagtijd van het vrouwtje is ongeveer acht maanden en de jongen worden van augustus tot midden december geboren. Per worp wordt er één jong geboren en dit jong kan na ongeveer vijftien minuten al staan en voorzichtig lopen.
De blesbok is een echte grazer en eet verschillende grassoorten en kruiden. De blesbok eet voornamelijk lange grassen. Deze kunnen ze tot erg kort afbijten. Ze zijn in staat om een hele goede selectie te maken tussen verschillende plantendelen. Ze besteden hun tijd aan grazen in de ochtend. In de middag en de rest van de dag rusten de dieren.
Ranger Rick neemt je mee naar de blesbokken in Safaripark Beekse Bergen in deze Safari Report.
Vroeger werd er erg veel op blesbokken gejaagd en waren ze in de 19e eeuw zelfs bijna uitgestorven! Er werden maatregelen genomen, en de blesbokken werden in reservaten en privégebieden gezet. Hier konden de dieren beschermd worden. Er leven dus maar weinig tot geen blesbokken meer echt in de natuur. Door deze bescherming is de populatie door de jaren heen weer enorm gegroeid en heeft de blesbok de status ‘veilig’ gekregen op de Rode Lijst van de IUCN.
De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook de blesbok is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.
Gelukkig is de status van de blesbok veilig. Maar helaas zijn veel van de diersoorten die je in ons park ziet bedreigd en hebben deze het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.
De blesbok wordt ongeveer zeventien jaar oud. Doordat de jacht op blesbokken nu verboden is en de dieren in beschermde gebieden leven, hebben de dieren meer kans om te overleven in de natuur.
Als alarmreactie kan de blesbok een soort grommend en snuivend geluid maken. Verder communiceert dit dier vooral door geursignalen zoals urine- en mestmarkeringen. De blesbok heeft geurklieren onder zijn ogen en onder de poten waardoor ze elkaar kunnen herkennen aan de geuren.